HABERMUS je veľmi výživné jedlo našich predkov pripravené zo špaldy. Haber v nemčine znamená Darca života. Jedlo pochádza z čias stredoveku zo švábsko-nemeckej oblasti. Kombinácia energicky bohatých a výživných ingrediencii- špaldy, mlieka, medu, orechov a korenia (galgán, bertrám) dodávala ľuďom pri ťažkej práci dostatok energie a výživy. Dnes už existuje mnoho variant tohoto jedla. Napr. namiesto mlieka môžete použiť vodu, namiesto celých zŕn použite vločky, orechy pridajte podľa vlastnej chuti, namiesto jabĺk použite hrušky. Dajú sa pridať aj rôzne iné koreniny: škorica, aníz, zázvor, ale aj bertrám, muškátový oriešok, atď.

Jedlo, ktoré zbystrí vaše zmysly a rozjasní vašu myseľ…

Ingrediencie:

 

1 šálka pšenice špaldovej
2-3 šálky vody ( pre sýtejšiu a výživnejšiu variantu môžeme použiť mlieko)
jablká
škorica BIO
med BIO
citrónová šťava
nasekané mandle ( príp. iné orechy alebo semienka podľa chuti)
 

Postup prípravy:

S prípravou týchto skvelých raňajok treba rátať deň vopred. Celé zrná špaldy na noc namočíme. Ráno varíme vo vode alebo v mlieku do želanej konzistencie, minimálne však pol hodinu, aby bolo zrno mäkké. Po odstavení pridáme najemno nestrúhané jablká, med a citrónovú šťavu podľa chuti. Podávame s nasekanými orechmi alebo mandľami.

-Pre rýchlejšiu prípravu môžeme špaldu uvariť v tlakovom hrnci.
– Namiesto mlieka sa dá použiť jemne sladký bezlaktózový Bio Mandľový nápoj.
Na osladenie stačí potom len kvapka medu.
– Pre úplne rýchlu prípravu použijeme namiesto celých zŕn špaldové vločky, ktoré varíme cca 8-10 min.

Ingrediencie na svoje výdatné raňajky nakúpite na www.ecobio.sk :

sonnentor skorica cejlon mleta

Biomila špaldová pšenicaBio med