Vodový melón už dávno nie je len pikniková záležitosť. Tieto šťavnaté kúsky sa objavujú v mnohých prekvapujúcich podobách, v akých si môžeme vychutnať sviežosť tohoto typicky letného ovocia. Od sladkých jemných polievok, až po extravagantné sorbety. A napriek tomu, že nepotrebujeme žiadne ďalšie dôvody, aby sme si toto ovocie zamilovali, najnovšie správy uvádzajú, že vodový melón obsahuje množstvo antioxidantov a lykopénov, v čom sa zaraďuje na špičku medzi ovocím a zeleninou. Okrem toho je bohatý na vitamín C, draslík a betakarotén.

A dokáže neuveriteľne osviežiť…

1. Aqua fresca

Okrem klasického mesiačika melónu je toto najjednoduchší spôsob jeho prípravy. Tento mexický recept je vlastne vodomelonáda.

Ingrediencie:

  • vodový melón nakrájaný na asi 2cm plátky
  • 2 poháre vody
  • 1 lyžica čerstvej limetkovej šťavy
  • 1 lyžica sirupu z agáve alebo medu
  • limetku a mäta na ozdobenie

Príprava:

Polovicu melónu a šalku vody rozmixujeme, scedíme, zmiešame s limetkovou šťavou a medom alebo sirupom z agáve a ozdobíme plátkom limetky a mätou.

2. Smoothies

Existuje toľko možností ako si pripraviť melónový koktejl ako zrniek piesku na púšti. Preto nasledujúci recept je len základná verzia, ktorú si môžete upraviť podľa vlastnej chute. Skúste pridať napríklad banán, jogurt, broskyne, mango…. Vynikajúca kombinácia je polovica vodového melóna, polovica žltého, vanilkový jogurt a limetková šťava. Fantázii sa medze nekladú.

Ingrediencie:

  • 4 šálky odzrnkovaného studeného melóna
  • 1 lyžica sirupu z agáve
  • šťava z limetky
  • hrsť ľadu

Postup:

Všetko rozmixujeme v mixéri a podávame.

3. Grilovaný vodový melón s rajčinovým šalátom

Čože? Melón s rajčinami? Presne tak! Tu nájdete jeden s nekonvenčných receptov na grilované ovocie…

Ingrediencie:

  • 4 asi centimeter hrubé plátky bezsemenného melónu
  • 8 zrelých cherry paradajok prekrojených napoly
  • 4 lyžice extra panenského olivového oleja
  • štipka soli a mletého čierneho korenia
  • 4 lyžice citrónovej šťavy
  • 4 lyžice balsamikového octu
  • 8 – 12 lístkov čerstvej bazalky

Postup:

1. Pripravíme si gril a rozohrejeme ho na vysokú teplotu.

2. Plátky melóna uložte priamo na rozohriaty grilovací rošt a grilujte len z jednej strany, kým na melóne nie je opečený rošt a nemá jemne údenú arómu, čo trvá cca 2 minúty. Plátky melónu položíme na tanier, grilovanou stranou navrch.

3. Vo veľkej mise zmiešame prekrojené paradajky s 2 lyžicami olivového oleja, limetkovou šťavou a trochou soli a korenia.

4. Grilovaný melón posypeme rajčinami, polejeme zvyšnými dvoma lyžicami olivového oleja, balsamikovým octom a posypeme bazalkou. Bon apetit!

4. Sangria

Tento koktejl je, dá sa povedať, Aqua fresca v honosnejšom šate. Môžete sa opäť pohrať s prísabami a pridať akékoľvek ovocie, čo sa vám povaľuje v chladničke alebo záhrade…

Ingrediencie:

  • 2kg melónu nakrájaného na kocky
  • 750ml bieleho vína
  • 12 lyžíc vodky
  • 8 lyžíc Cointreau
  • 8 lyžíc limetkovej a citrónovej šťavy
  • med alebo sirup z agáve na osladenie
  • ovocie na namáčanie, napr. jahody, broskyne, maliny, žltý melon…
  • bazalka alebo mäta na ozdobenie

Postup:

Ingrediencie zmiešame a dáme aspoň na hodinu vychladiť do chladničky. Podávame ozdobené bylinkami a ovocím. A ľadom, samozrejme…

5. Melón a rajčinové gazpacho

Ingrediencie:

  • 6 pohárov čerstvého vodového melónu ( ideálne bezsemienkového)
  • 2 zrelé paradajky
  • 1 šalátová uhorka
  • 1 zelená feferónka
  • šťava z jednej limetky
  • 1/4 šálky čerstvých lístkov koriandru, jemne nesekané
  • 1/4 šálky lístkov bazalky, jemne nasekané
  • lyžička cukru
  • štipka soli

Postup:

1. Melón nakrájame na kocky a odmeriame 6 pohárov.  Rozmixujeme. Zvyšok melóna môžeme použiť na ozdobu alebo ho len tak zjesť.

2. Paradajky ošúpeme a rozmixujeme.

3. Uhorky ošúpeme a dôkladne zbavíme semienok. Nakrájame na kúsky a rozmixujeme.

4. Vo veľkej mise zmiešame všetko pyré a precedíme ho cez sitko, aby sme odstránili kusy nerozmixovanej dužiny. Nie je to nutné, ale gazpacho je tak jemnejšie.

5. Pridáme koriander, bazalku, cukor, limetkovú šťavu a soľ podľa chuti. Dáme na 30 minút schladiť do chladničky.

6. Podávame v miskách a kúskami čerstvého melóna, ozdobené vetvičkou mäty. Dobrú chuť!

6. Melónový gimlet

Máločo sa k sebe hodí tak, ako melón a alkohol, či už je to vodka, rum alebo tequila. Tu je návod, ako si pripravíte sladko – pikantný Grimlet. Samozrejme, nič nepokazíte, ak si ho vylepšíte napr. pomarančovým džúsom, mätou alebo chilli alkoholom…

Ingrediencie:

  • 150ml melónovej šťavy
  • 4 dcl vodky
  • 4dcl limetkovej šťavy
  • pár kvapiek Cointreau

Postup:

Všetko zmiešame v shakeri s ľadom a miešame, kým sa nápoj neochladí. Vylejeme do vychladeného pohára. Ozdobíme mätou.