Leto so sebou prináša nádherné, červené, voňajúce a aromatické paradajky, o akých sa nám v zime môže len snívať. To, čo nachádzame v supermarketoch, načervenalé paradajky, bez vône a chuti, sú chabou náhradou za to, čo nám v týchto dňoch ponúka záhrada či pulty na trhoviskách. Využite túto príležitosť naplno!

Prinášame Vám rýchle a jednoduché recepty, ako si pripraviť tradičné i odvážne dobroty z rajčín každého druhu – cherry, kríčkové, oválne…

1. Šalát Caprese

Najjednoduchší spôsob, ako si pochutnať na paradajkách je tradičný taliansky šalát Caprese, ktorý má domov v oblasti Kampánia. Kombinuje 4 jednoduché ingrediencie. Rajčiny, mozzarellu, bazalku a kvalitný olivový olej. Táto kombinácia je tak skvelá, pretože je univerzálna. Môžete ju použiť do studeného sendviča alebo zapekaných panini, ako oblohu na pizzu či ako ľahké predjedlo.

2. Risotto Fresco

Malé cherry paradajky sú obľúbené do studených šalátov, ale čo sa týka varenia, nie sú až tak populárne.

Ingrediencie:

  • 2 šálky cherry paradajok
  • 2 mozzarelly
  • 8 šálok zeleninového vývaru
  • 2 šálky ryže Carnaroli
  • 1dl bieleho vína
  • 1 šálka strúhaného parmezánu
  • olivový olej
  • soľ, korenie
  • 6 lístkov čerstvej bazalky

Postup:

1. Paradajky prekrojíme napoly. Mozzarellu scedíme a nakrájame na kocky.

2. V hrnci opražíme ryžu a zalejeme vínom, necháme vyvariť. Podlejeme 2 šálkami zeleninového vývaru a za občasného miešania varíme. V prípade potreby po troche prilievame vývar, kým ryža nezmäkne, cca 17 min. Mala by byť jemnej, až kašovitej konzistencie.

3. Na záver vmiešame do ryže parmezán, mozzarellu a rajčiny. Dochutíme soľou, korením a olivovým olejom. Pred podávaním ozdobíme lístkami čerstvej bazalky. Buon appetito!

3.  Rajčinový šalát s vodným melónom

Možno by Vás nenapadlo skombinovať paradajky a melón do jedného jedla, avšak prekvapivo sa tieto ingrediencie vynikajúco dopĺňajú.

Ingrediencie:

  • 2½ šálky bezsemienkového melónu, nakrájaného na kocky
  • 1½ šálky cherry paradajok, prekrojených napoly
  • ½ šálky gorgonzoly, roquefortu alebo iného syru s modrou plesňou
  • ½ šálky nasekanej jarnej cibuľky
  • soľ
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 2 lyžice vínneho octu
  • štipka kajenského korenia
  • ½ šálky nasekanej petržlenovej alebo koriandrovej vňate

Postup:

1. Melón, paradajky, syr a jarnú cibuľku dáme do misy, posolíme a zľahka premiešame.

2. V malej miske zmiešame 2 lyžice melónovej šťavy, olej, ocot a kajenské korenie. Pripraveným dresingom polejeme šalát. Pred podávaním posypeme vňaťou. Pripravený šalát by sa už nemal dávať do chladničky. Odporúčame podávať do 30 minút.

foto zdroj: internet