Prinášame Vám pokračovanie  nápaditých i tradičných spôsobov, ako si v tomto letnom období ešte naplno vychutnať chuť na slnku dozretých paradajok.

 

4.  Polievka z pečených rajčín

Ako dieťa som mala dve obľúbené jedlá. Rajčinovú polievku a špagety s kečupom. Netušila som však, akými rôznymi spôsobmi sa táto jednoduchá polievka dá pripraviť.

Ingrediencie:

  • 5 veľkých paradajok nakrájaných na 1cm plátky
  • cibuľa
  • 1/2 jalapeno, prekrojené naploly a zbavené semienok
  • 2 paprky, nakrájané na štvrťky a zbavené semienok
  • olivový olej
  • ¼ lyžičky sladkej papriky
  • ¾ lyžičky soli
  • mleté čierne korenie
  • 2 šálky zeleninového vývaru
  • hrsť strúhaného parmezánu
  • niekoľko lyžíc kyslej smotany alebo creme freche

Postup:

1. Predhrejte rúru na 190°C. Všetku zeleninu nakrájajte na hrubšie kusy, poukladajte na plech, pokvapkajte olivovým olejom a pečte asi 20 min.

2. Upečenú zeleninu rozmixujte spolu s vývarom, smotanou sladkou mletou paprikou, cesnakom, soľou a korením na hladkú omáčku. Pridáme parmezán, dochutíme a pred podávaním zohrejeme.

3. Servírujeme posypané parmezánom a čerstvo mletým čiernym korením a lyžicou smotany.

5. Marocké plnené paradajky

Ak sa už cítite v auguste trochu preparadajkovaní a chcete zmeniť rutinu ich prípravy vyskúšajte túto, trochu netradičnú kombináciu.

Ingrediencie:

  • 3 lyžice paneského olivového oleja plus olej na vymastenie pekáča
  • 6 stredne zrelých veľkých paradajok
  • stredne veľká cibuľa nakrájaná na tenké plátky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cuketa
  • 3 lyžice jemne nasekaných lístkov korindra
  • ½ lyžičky drveného chilli
  • 3 lyžice pražených vylúpaných pistácii

Postup:

1. Predhrejeme rúru na 180°C. Z paradajok odkrojíme vršky a odstránime dužinu so semienkami. Pekáč vymastíme olivovým olejom a poukladáme naň paradajky tesne vedľa seba. Jemne posolíme a pokvapkáme olivovým olejom.

2. Na panvici zohrejeme 3 lyžice olivového oleja a na miernom ohni opekáme cibuľu dozlatova kým nezosklovatie, cca 5 min. Pridáme cesnak a cuketu. Opekáme, kým cuketa nezačne mäknúť, asi 2 min.

3. Panvicu odstavíme z ohňa, pridáme nasekané lístky koriandra, chilli a 2 lyžice pistácii. Podľa chuti dosolíme a dobre premiešame. Zmesou naplníme paradajky a vrch zarovnáme.

4. Pečieme cca 45 min. kým zelenina nezmäkne. Na záver posypeme zvyšnými pistáciami a podávame horúce alebo pri izbovej teplote.

6. Paradajková salsa

Každý z nás už dobre pozná mexické chipsya salsu a mnohý z nás sitúto maškrtu oblúbili. Avšak salsa sa vynikajúco dopĺňa s mnohými inými jedlami. Vyskúšajte ju na volskom oku alebopečenom kurčati. Alebo v našom recepte…

Ingrediencie:

  • 1 zrelé avokádo
  • 1 veľká rajčina
  • 1 šalotka
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 serrano chilli paprička
  • šťava z 1 limetky
  • koriande
  • soľ, korenie

Postup:

1.  Z rajčiny odkrojíme vršok a položíme reznou stranou na dosku.  Z rajčiny odrezávame pásy v tvare C z vrchu nadol. Týmto spôsobom orežeme celú paradajku a odstránime tak dužinu s jadierkami. Orezané plátky nakrájame na malé kocočky.

2. Šalotku ušúpeme a nakrájame na malé kocky. Chilli a cesnak najemno nasekáme. Z koriandra otrháme lístky a taktiež najemno nasekáme.

3. Všetky ingrediencie zmiešame v malej mise, pokvapkáme limetkovou šťavou, podľa chuti osolíme a okoreníme. Pridáme serrano chilly papričky. Pre tých, ktorí nemajú s týmto korením skúsenosti, odporúčame serrano pridávať postupne, aby salsa nebola príliš pálivá.

4. Avokádo rozkrojíme a odstránime kôstku. Pre jemne údenú chuť môžeme avokádo na 5 minút položiť na gril.

5. Polovičky avokáda naplníme salsou a podávame. Enjoy your food!

foto zdroj: internet