Poznáte to, Vianoce – šalát, koláče a koláčiky, údené a od všetkého sa stoly len tak prehýbajú! A keby len doma! Ale na každej návšteve a vy máte brucho ako balón, problémy s vyprázdňovaním, páli vás záha, ste unavení. Existuje však malá, ale šikovná slivôčka, ktorá vám to všetko pomôže prekonať – UMEBOŠKA!

A nie len to! Keby ste vedeli, čo všetko zvládne… Čítajte!

Umeboshi je tradičná japonská špecialita, ktorá má svoj pôvod v Číne. V Japonsku však vďaka klíme a kvalite pôdy dosahujú vyššiu kvalitu. UME je slivka, umeboshi tak v preklade znamená sušená slivka a to napriek tomu, že podľa botanického zaradenia patrí medzi marhule. Nechajme ale botaniku botanikou a pozrime sa bližšie na kôstku tejto výnimočnej potravine.

Umeboši sa tradične podáva v ranných hodinách, pretože kyselina citrónová obsiahnutá v nakladaných slivkách údajne dezinfikuje črevá a pomáha tak pri trávení celý deň. V skutočnosti, v 12. storočí v Japonsku, v raných fázach vývoja umeboši, boli tieto slivky považované výhradne za liek, populárny najmä medzi mníchmi a často boli súčasťou jedálnička samuraja, aby oživovali jeho silu. Niektorí samuraji dokonca verili, že ich tieto výnimočné plody vytrhnú z náručia smrti. V 17. storočí sa umeboshi začali dostávať aj do bežných japonských domácností. Pôvodne sa používali len ako prísada do zeleného čaju s riasou kombu. Táto zmes sa používala ako tonikum. Onedlho si však umebošky našli cestu aj do japonskej kuchyne a stali sa súčasťou rôznych pokrmov, najčastejšie ako príloha k ryži.

Umeboshi sa vyrábajú z nezrelých zelených plodov, ktoré na prelome mája a júna opadávajú zo stromov. Pretože sú tieto plody jedovaté, Japonci si našli spôsob, ako ich zúžitkovať. Slivky sa najskôr umyjú, potom sa sušia na ryžových rohožiach niekoľko dní a nocí. Následne sa nakladajú do drevených sudov, kde nasolené spolu s červenými lístkami Shizo (byvolej trávy) zrejú aj niekoľko rokov. Vedľajší produkt pri príprave je tzv. umeocot. Nie je to ocot v pravom slovazmysle, pretože je to šťava vytekajúca zo sliviek, ale jeho účinky sú takmer totožné s účinkami samotných umebošiek.

umeboshi_1

Slivky sa v tele správajú ako zásada a sú tak účinným prostriedkom proti nadmernej kyslosti v organizme, tzv. prekysleniu, harmonizujú stresom a nekvalitnou stravou zaťažovaný organizmus. Vďaka svojmu zásaditému charakteru sú účinným prostriedkom proti páleniu záhy. Podporujú trávenie a peristaltiku čriev a pôsobia proti zápche i hnačke. Podporujú aj vylučovanie jedov z tela tým, že zabezpečujú prísun energie do funkčných buniek obličiek a pečene, ktoré sú potom schopné vykonávať svoju funkciu na vyššej úrovni.

Umebošky sú účinné pri:

  • dlhodobom zvýšení teploty
  • pri častom škrabaní v krku, alergiách a bronchytíde
  • môžu zlepšiť stav pri srdcových záchvatoch
  • pri prekyslení organizmu – majú výbornú neutralizačnú schopnosť
  • pri pálení záhy a problémoch so sekréciou žalúdočných štiav (v situácii, keď máme príliš mnoho alebo príliš málo žalúdočných kyselín) – poznáte to, Vianoce, koláče, údené a od všetkého sa stoly len tak prehýbajú!
  • v prípadoch kinetózy (nevoľnosť spôsobená cestovaním)
  • pri bolestiach hlavy, únave a podobne
  • sú účinné na liečbu „opice“ čo mnohí nepochybne ocenia na Silvestra
  • pri tráviacich problémoch ako zápcha, hnačka – harmonizujú nerovnováhu v črevách
  • pri otravách potravinami, znečistenou vodou a oxidom uhličitým
  • po požití tak škodlivej potraviny ako je cukor

Majú antiseptické a antibiotické vlastnosti. Látky obsiahnuté v umeboshi likvidujú mikróby úplavice, stafylokoky, baktérie tuberkulózy atď. Tento japonský objav, o ktorý sa zaslúžil v 50. rokoch minulého storočia japonský lekár Dr.Kyo Sato (univerzita Hirosaki), sa ale nestal tak populárny ako penicilín a ostatné antibiotiká, ktoré boli v tej dobe už veľmi populárne.

Umeboshi obsahujú značné množstvo proteínov, minerálov a tukov. Dôležitou zložkou je vysoký obsah kyseliny citrónovej. Kyselina citrónová uľahčuje vstrebávanie zásaditých minerálov ako železo, horčík a vápnik (čo je vhodné pre ženy trpiace osteoporózou) a iné z jin potravín v tenkom čreve. Umeboshi samé o sebe obsahujú veľké množstvo zásaditých minerálov ako železo, mangán, draslík a vápnik. Tieto minerály sa trávia za prítomnosti kyseliny citrónovej, takže ich maximálne vstrebávanie je zaručené. Okrem toho kyselina citrónová výborne odbúrava z našej krvi a tkanív kyselinu mliečnu, ktorá vzniká hlavne pri trávení a námahe. Práve nadbytok kyseliny mliečnej môže spôsobovať trvalú únavu.

umeboshi-rice

Ako umeboshi (po)užívať?

Primerané množstvo je cca 1/2 slivky 3x týždenne. Na zvýšenie imunity užívajte denne 1/4 až 1/2 slivky. V prípade liečby sa užívajú umeboshi inak.

Môžete ich jesť len tak, alebo ich pripraviť ako nápoj v horúcej vode, pridať do čaju bancha, do šalátov, prípadne ich môžete podávať na kopčeku ryže ako prílohu. Rovnako ich môžete rozotrieť v mažiari na pastu a pridávať do jedál po dovarení.