Napriek tomu, že je ešte len začiatok marca – UŽ RASTIE! Smradľavá bylinka, na ktorej si vraj pochutnávajú čerstvo prebudené medvede po zimnom spánku – medvedí cesnak.

Títo poslovia jari nerastú len na tanieroch špičkových reštaurácii, ale aj na lúkach, v lesoch a hájoch. Cesnak medvedí rastie na vlhkých lúkach, bohatých na humus, pod krovinami a v listnatých a horských lesoch. Jeho silnú cesnakovú vôňu zacítime skôr ako ho zbadáme. Tento charakteristický zápach (alebo vôňa?) ho s určitosťou odlišuje od konvalinky, ktorá má veľmi podobný list, no žiaden zápach. O nej sa traduje, že je jedovatá. Nie je to celkom tak. Obsahuje však látky podobné digitálisu, ktoré môžu ovplyvniť činnosť srdca. Ale to by ste jej museli zjesť riadnu dávku. Takže, ak už prvý list je nejaký bez chuti, radšej už nejedzte tie ďalšie.

Prečo ho tie medvede majú tak rady?

Po zime a dlhom spánku ho inštinkt vedie k „odborníkovi“ na čistenie krvi, žalúdku a čriev. Naši múdri predkovia si to všimli a nasledovali jeho laby, ktoré ich doviedli k rastlinke príbuznej pažítke s vôňou cesnaku. Listy medvedieho cesnaku sú svojím obsahom veľmi podobné dužine klasického cesnaku (vitamín C, alicín a iné látky s obsahom síry, selén, vitamíny B – najmä pyridoxin B6) a majú tie isté zdravotné účinky (antibakteriálny, antioxidačný, protirakovinový, protisklerotický, imunostimulačný, hypotonizujúce a pod.). Pozrime sa mu teda bližšie na cibuľku…

Účinky medvedieho cesnaku:

  • prečisťuje krv
  • odhlieňuje dýchacie cesty a pľúca
  • prečisťuje močové cesty, obličky a podporuje močenie
  • pôsobí proti akútnej aj chronickej hnačke rovnako ako aj proti zápche
  •  má antibakteriálny účinok, ktorý súvisí so schopnosťou zvýšiť odolnosť buniek voči baktériám, takže:
    • podporuje hojenie otvorených rán
    • pomáha pri liečbe žalúdočných vredov
    • používa sa na liečbu vyrážok, povrchových vredov a kožných lišajov
    • odpudzuje hlísty a škrkavky
  • Optimalizuje cirkuláciu krvi v tele a v mozgu a tým
    • Podporuje pamäť
    • Znižuje krvný tlak
    • Pôsobí pri nespavosti
    • Účinkuje proti závratom, tlaku v hlave, úzkosti, skľúčenosti a hučaniu v ušiach spôsobených vysokým krvným tlakom
    • Zabraňuje kôrnateniu ciev a skleróze

     

Všetkými týmito skvelými účinkami disponujú čerstvé prípadne zmrazené listy medvedieho cesnaku. Pre fajnšmekrov je tu možnosť výroby cesnakovej tinktúry, ktorá sa v prípade potreby užíva po kvapkách v pohári vody, jej aróma je však nezameniteľná :) Sušením listý strácajú značnú časť svojich liečivých účinkov ako aj arómy, ak však nemáte nikde po ruke čerstvý aj sušený poslúži viac než dobre.

Recept na výrobu tinktúry:

Fľašu voľne až po hrdlo naplníme nadrobno nakrájanými listami alebo cibuľami, zalejeme 38 až 40% ražným alebo dobrým ovocným liehom a postavíme na 14 dní na slnečné miesto alebo do blízkosti tepelného zdroja. Užívame denne 10 až 15 kvapiek s troškou vody.

THE BEST OF: PESTO

Najchutnejší, najpraktickejší a najuniverzálnejší spôsob ako zachovať to najlepšie z medvedieho cesnaku je pripraviť si pesto z čerstvých listov. Ja ho zbožňujem. Táto pasta vám bez problémov vydrží do ďalšej sezóny a môžete ju použiť všade tam, kde by ste normálne použili čerstvé listy  = omáčky, polievky, pomazánky, zemiaky, hrianky, atď.+ si môžete pripraviť naozaj rýchlu večeru so špagetami, vlašskými orechmi a trochou parmezánu. Smrdí, ale chutí. :)

Príprava je jednoduchá – najotravnejšia časť je poumývať lísky a vysušiť ich. Niekto ich možno neumýva, ale mne to nedá.

Následne ich rozmixujeme s olivovým olejom a soľou na pastu. Množstvá záležia od počtu lístkov. Mne osobne vyhovuje hustejšia konzistencia. V prípade potreby sa dá zriediť. Dáme do pohára a skladujeme v chladničke.